O čo ide?
Každý deň sa globálne spotrebuje asi 2,25 miliárd šálok kávy. Mnohí považujú kávu za neoddeliteľnú súčasť svojho každodenného života a nevedia sa jej vzdať. Avšak káva sa často predáva v nerecyklovateľnom obale, nerecyklovateľných pohároch alebo si ju ľudia kupujú v jednorazových plastových kapsulách, čím sa produkuje obrovské množstvo zbytočného odpadu. Navyše, odpad, ktorý vznikne pri príprave kávy – tzv. grunt, sa vyhadzuje zväčša do komunálneho odpadu a nekompostuje sa.
Skládkovaním biologického materiálu sa proces rozkladu spomaľuje a narobí pritom veľa škôd a to v dôsledku absencie kyslíka. Ak prebieha rozklad bioodpadu na skládke, okrem oxidu uhličitého (CO2) vzniká týmto anaerobickým procesom (bez prítomnosti kyslíka) aj metán (CH4), ktorý je 20 krát účinnejší ako CO2 a teda pomáha urýchľovať zmeny klímy. Okrem skleníkových plynov sa pri rozklade bioodpadu na skládke produkujú toxické látky, ktoré môžu unikať a znečistiť okolité prostredie.
Celkovo je Slovensko na chvoste Európskej únie čo sa týka nakladania s odpadom a recyklácie. Podľa Petry Csefalvayovej, environmentálnej konzultantky Inštitútu cirkulárnej ekonomiky, je až 90% odpadu vhodného na vytriedenie. Napriek tomu až tri štvrtiny odpadu posielame na skládky či do spaľovní, čím sa Slovensko radí medzi krajiny s najnižšou mierou recyklácie a zhodnotenia odpadu v Európe. Naše skládky prispievajú ku emisiám skleníkových plynov, ktoré otepľujú planétu. Aj konzumáciou bežnej kávy sa situácia zhoršuje.
Aby sme pomohli zmierniť tento problém, ponuku našej pražiarne Samay sme rozšírili o koncept “Férová káva bez odpadu”.
BIO a Fairtrade
Nami dovážaná káva je certifikovaná značkou BIO, je teda produktom kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva. Pri jej pestovaní sa nepoužívajú umelé hnojivá, pesticídy, fungicídy, herbicídy, insekticídy a iné chemické látky. Kávovníky sa nepestujú v monokultúrach, ale v prirodzenom prostredí, v tieni stromov, ohľaduplne voči diverzite flóry a fauny. Okrem toho, systém Fairtrade podporuje budovanie zdravých komunít a život v medziach toho, čo životné prostredie dokáže udržať.
Zero waste káva
V rámci konceptu bezodpadovej kávy spĺňa celá cesta našej kávy – od farmára cez pražiareň až ku spotrebiteľovi – okrem štandardov BIO a Fairtrade aj zásady udržateľnej cirkulárnej ekonomiky. Veríme, že zavedením zero waste opatrení v našej pražiarni, baliarni ako aj u zákazníkov prispievame k zníženiu množstva odpadu. To má pozitívny vplyv na množstvo emisií v ovzduší. Ak ako zákazníci uprednostníte našu zero waste kávu, pomôžete nám znížiť negatívne dopady produkcie kávy na životné prostredie aj zdravie náš všetkých.
Vyberte si z našej pestrej ponuky! Okrem 100% arabík z Etiópie, Kolumbie či Peru ponúkame aj kvalitnú Espresso zmes s organickou robustou z Tanzánie a tiež bezkofeínovú BIO kávu Decaf. Zero waste kávu vám môžeme nasypať do vašej vlastnej nádoby alebo si u nás môžete kúpiť opakovane použiteľnú sklenenú dózu.