Férová káva bez odpadu

Férová káva bez odpadu

Aj pitie kávy môže byť zodpovedné. Zero waste káva, ktorú vám prinášame spoločne s našou pražiarňou Samay, je férová voči ľuďom i planéte.

O čo ide?

Každý deň sa globálne spotrebuje asi 2,25 miliárd šálok kávy. Mnohí považujú kávu za neoddeliteľnú súčasť svojho každodenného života a nevedia sa jej vzdať. Avšak káva sa často predáva v nerecyklovateľnom obale, nerecyklovateľných pohároch alebo si ju ľudia kupujú v jednorazových plastových kapsulách, čím sa produkuje obrovské množstvo zbytočného odpadu. Navyše, odpad, ktorý vznikne pri príprave kávy – tzv. grunt, sa vyhadzuje zväčša do komunálneho odpadu a nekompostuje sa.

Kavovy odpad Zero Waste Kava

Skládkovaním biologického materiálu sa proces rozkladu spomaľuje a narobí pritom veľa škôd a to v dôsledku absencie kyslíka. Ak prebieha rozklad bioodpadu na skládke, okrem oxidu uhličitého (CO2) vzniká týmto anaerobickým procesom (bez prítomnosti kyslíka) aj metán (CH4), ktorý je 20 krát účinnejší ako CO2 a teda pomáha urýchľovať zmeny klímy. Okrem skleníkových plynov sa pri rozklade bioodpadu na skládke produkujú toxické látky, ktoré môžu unikať a znečistiť okolité prostredie.

Celkovo je Slovensko na chvoste Európskej únie čo sa týka nakladania s odpadom a recyklácie. Podľa Petry Csefalvayovej, environmentálnej konzultantky Inštitútu cirkulárnej ekonomiky, je až 90% odpadu vhodného na vytriedenie. Napriek tomu až tri štvrtiny odpadu posielame na skládky či do spaľovní, čím sa Slovensko radí medzi krajiny s najnižšou mierou recyklácie a zhodnotenia odpadu v Európe. Naše skládky prispievajú ku emisiám skleníkových plynov, ktoré otepľujú planétu. Aj konzumáciou bežnej kávy sa situácia zhoršuje.

SAMAY kava espresso Zero Waste

Aby sme pomohli zmierniť tento problém, ponuku našej pražiarne Samay sme rozšírili o koncept “Férová káva bez odpadu”.

 

BIO a Fairtrade

Nami dovážaná káva je certifikovaná značkou BIO, je teda produktom kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva. Pri jej pestovaní sa nepoužívajú umelé hnojivá, pesticídy, fungicídy, herbicídy, insekticídy a iné chemické látky. Kávovníky sa nepestujú v monokultúrach, ale v prirodzenom prostredí, v tieni stromov, ohľaduplne voči diverzite flóry a fauny. Okrem toho, systém Fairtrade podporuje budovanie zdravých komunít a život v medziach toho, čo životné prostredie dokáže udržať.

Etiopska kava Zero Waste

 

Zero waste káva

V rámci konceptu bezodpadovej kávy spĺňa celá cesta našej kávy – od farmára cez pražiareň až ku spotrebiteľovi – okrem štandardov BIO a Fairtrade aj zásady udržateľnej cirkulárnej ekonomiky. Veríme, že zavedením zero waste opatrení v našej pražiarni, baliarni ako aj u zákazníkov prispievame k zníženiu množstva odpadu. To má pozitívny vplyv na množstvo emisií v ovzduší. Ak ako zákazníci uprednostníte našu zero waste kávu, pomôžete nám znížiť negatívne dopady produkcie kávy na životné prostredie aj zdravie náš všetkých.

Zero waste kava Etiopia Guji Samay

Vyberte si z našej pestrej ponuky! Okrem 100% arabík z Etiópie, Kolumbie či Peru ponúkame aj kvalitnú Espresso zmes s organickou robustou z Tanzánie a tiež bezkofeínovú BIO kávu Decaf. Zero waste kávu vám môžeme nasypať do vašej vlastnej nádoby alebo si u nás môžete kúpiť opakovane použiteľnú sklenenú dózu.

 

Kúpiť ZERO WASTE KÁVU

 

Projekt “Férová káva bez odpadu – od farmára cez pražiareň až ku spotrebiteľovi” realizuje Nadácia Integra, v spolupráci s pražiarňou Samay a chránenou dielňou Manna, vďaka grantu Nadácie VÚB.

#ZeroWaste #NaKazdejSalkeZalezi

Príbehy z terénu

Aká je zodpovedná cesta kávy

Čítať ďalej

Rok 2021 v skratke

Čítať ďalej

Tipy na darčeky pre blízkych

Čítať ďalej

Chcem dostávať
aktuálne informácie