Káva je najpopulárnejší nápoj a väčšina ľudí si bez nej nevie predstaviť svoj pracovný deň. Pri spracovaní, distribúcii a príprave kávy však vzniká veľa odpadu, ktorý zaťažuje našu planétu a negatívne vplýva na životy ľudí.
Cez fotografie a diskusiu s odborníkmi sme zmapovali zodpovednú cestu kávy. Ide o proces na konci ktorého sa tešia kávoví farmári, spokojní sme my spotrebitelia aj naše životné prostredie. To čo si potrebujeme uvedomiť a v čom vytrvať je, že svojimi rozhodnutiami o výbere kávy aj likvidácii odpadu z nej dokážeme udržateľné procesy významne podporiť a prispieť k spravodlivejšiemu svetu.
„Keď do prehliadača napíšeš klimatická zmena a svoje obľúbené jedlo, polovica výsledkov budú príbehy o zmenách klímy, ktoré tvoje jedlo ovplyvňujú,“ autor knihy Our Changing Menu, Michael Hoffman.
Našim zámerom je poukázať na férovosť vrátane bezodpadovej produkcie kávy, ktorej zodpovedná cesta za spotrebiteľom bude spĺňať okrem Fairtrade certifikácie a kritérií kladených na produkty ekologického poľnohospodárstva (BIO), aj zásady udržateľnej cirkulárnej ekonomiky.
O tom, aké má celá cesta zodpovednej kávy benefity aj o tom, čo môžeme pre zodpovednú cestu kávy urobiť my konzumenti, sme konzultovali s Alim Macsaiom – obchodným riaditeľom SAMAY / Nadácia Integra, Lubomírom Kadane – výkonným riaditeľom Fairtrade Česko a Slovensko a Martinou Velikou – Enviromentálnou konzultantkou Inštitútu cirkulárnej ekonomiky INCIEN.
Fotogalériu zo zberu kávy a ďalšiu cestu kávových zŕn v rukách zodpovedných producentov a spotrebiteľov môžete spoznať aj cez autentické fotografie:
Keď vám férovosť chutí, uprednostnite nákup certifikovaných produktov a zbavme sa zdanlivého pohodlia v prospech zdravších a spravodlivejších zajtrajškov.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.