Blog

Fairtrade a ekonomický rozvoj

Aká je zodpovedná cesta kávy

Káva stále patrí medzi najobľúbenejšie nápoje. Celosvetovo sa každý deň spotrebuje 2,25 miliárd šálok kávy. Čoraz častejšie sa však ľudia zamýšľajú nad tým, ako bola vypestovaná, ako sa k nám dostala a či sa pri jej spotrebe vieme správať zodpovedne. Narastá znalosť kávy, v ktorá je spätá s férovosťou. Aká je zodpovedná cesta kávy sme sa rozprávali na stretnutí s novinármi a zástupcami neziskových organizácií. Stretnutia sa zúčastnil aj výkonný riaditeľ organizácie Fairtrade Česko a Slovensko Lubomír Kadaně. Predstavil aj nové štatistiky predaja fairtradových tovarov na Slovensku.

 

Férová káva chutí aj Slovákom

Najnovšie štatistiky organizácie Fairtrade Česko a Slovensko z predaja Fairtrade kávy hovoria, že vlani pri prepočte na šálky kávy, vypil každý obyvateľ SR v priemere takmer 10 šálok espressa pripravených z férovej suroviny. Osoh z predaja takejto kávy majú nielen samotní pestovatelia, ale aj celé rodiny a komunity. 

Pri pestovaní, spracovaní, distribúcii a príprave kávy však vzniká obrovské množstvo zbytočného odpadu. Podľa Petry Csefalvayovej, konzultantky Inštitútu cirkulárnej ekonomiky, je až 90% odpadu vhodného na vytriedenie. Napriek tomu až tri štvrtiny odpadu posielame na skládky či do spaľovní, čím sa Slovensko radí medzi krajiny s najnižšou mierou recyklácie a zhodnotenia odpadu v Európe. 

Odpad zaťažuje našu planétu a prispieva ku globálnemu otepľovaniu s negatívnymi následkami na životy ľudí. Otepľovanie spôsobuje znižovanie produkcie a úhyn kávovníkov, čím farmári prichádzajú o živobytie. 

 

Staráme sa o životné prostredie

Prednedávnom prišla Nadácia Integra s novým konceptom bezodpadovej kávy. Jej celá cesta od farmára cez pražiareň až ku spotrebiteľovi spĺňa (okrem štandardov BIO a Fairtrade) aj zásady udržateľnej cirkulárnej ekonomiky. 

„Zaviedli sme nové zero waste opatrenia v našej pražiarni, baliarni ako aj u zákazníkov, čím prispievame k zníženiu množstva odpadu. To má pozitívny vplyv na množstvo emisií v ovzduší. Pomáhame tak znížiť negatívne dopady produkcie kávy na životné prostredie aj zdravie nás všetkých”, hovorí Alojz Macsai, obchodný riaditeľ Nadácie Integra a spoločnosti Samay.  

Zodpovedná cesta kávy 

Zodpovedná cesta kávy zobrazuje náš zodpovedný prístup. Je to proces, na konci ktorého sú spokojní kávoví farmári, my spotrebitelia aj naše životné prostredie. To, čo si potrebujeme uvedomiť a v čom vytrvať je, že svojimi rozhodnutiami o výbere kávy aj likvidácii odpadu z nej, dokážeme významne podporiť udržateľné procesy a prispieť k spravodlivejšiemu svetu.

Keď vám férovosť chutí, uprednostnite nákup certifikovaných produktov a zbavme sa zdanlivého pohodlia v prospech zdravších a spravodlivejších zajtrajškov.

NAKÚPIŤ BEZODPADOVÚ KÁVU SAMAY

Ďakujeme za spoluprácu Nadácii VÚB, Fairtrade Česko a Slovensko a Inštitútu cirkulárnej ekonomiky. 

Mohlo by vás zaujímať

Mariupoľ – 50 dní v pivnici

Čítať ďalej

Túžila som žiť a milovať

Čítať ďalej

Keď bude mier, vrátim sa

Čítať ďalej

Chcem dostávať
aktuálne informácie